تا سال 2026 از هر سه کامپیوتر پی سی در دنیا یک عدد از آنها از پردازنده های ARM قدرت خواهند گرفت. این موضوع در گزارشی که به تازگی از جانب وب سایت Canalys که بر روی تحلیل وضعیت بازار تکنولوژی کار می کند، منتشر شده است. در این گزارش به این نکته هم اشاره شده که حداقل نیمی از پردازنده های ابری تا سال 2026 مبتنی بر ARM خواهند بود.
یکی از مدیران ارشد Canalys در این باره گفته است: «در سال 2026 (توجه داشته باشید سال 2026، نه 2050!)، چهار سال بعد از همین حالا، نیمی از پردازنده های ابری دنیا مبتنی بر ARM خواهند بود و 30 درصد کامپیوترهای پی سی دنیا از ARM قدرت خواهند گرفت! این موضوع فوق العاده جذاب و ماجراجویانه است که می تواند به تغییر دنیای کامپیوترها منجر شود، اما زیاد جدی گرفته نشده است».
پردازنده های ARM برای چندین سال است که بازار گوشی های هوشمند را در اختیار داشته اند و هسته های پردازشی زیادی از جمله هسته های پردازشی جدید Cortex-X3 و Cortex-A715 را برای استفاده در تراشه های Snapdragon 8 Gen 2 را طراحی کرده اند، اما زیاد به فضای کامپیوترهای PC وارد نشده بودند. تا اینکه اپل از پردازنده های مبتنی بر ARM خود استفاده کرد و این پردازنده ها در دنیای PC نیز جایگاه خود را پیدا کردند. ویندوز بر روی ARM نیز برای مدتی است که ارائه شده، اما تا امسال هیچ گونه ارتقای چشمگیر و پیشرفتی در آن دیده نشده بود.
ذکر این نکته ضروری است که در پیش بینی ارائه شده از جانب Canalys، تمام کامپیوترهای شخصی نیز جزء دسته PC به شمار آمده اند. شاید عجیب به نظر برسد، اما بسیاری از افراد تنها کامپیوترهایی را که بر روی آنها سیستم عامل ویندوز هستند یک «PC» می دانند و دستگاه های مجهز به سیستم عامل مک را جداگانه در نظر می گیرند! کار به جایی رسید که زمانی یک کمپین تبلیغاتی با شعار «من یک مک و صد البته یک PC هستم!» به راه افتاده بود! در گزارشی که Canalys در رابطه با افزایش سهم ARM در بازار پی سی منتشر کرده، تمامی کامپیوترهای ویندوزی، مک و کروم بوک به عنوان «PC» در نظر گرفته شده است.
هم ردیف کردن این دستگاه ها در دسته «پی سی» یک اقدام استاندارد در فعالیت های تحلیلیِ مربوط به اندازه گیری سهم بازار به حساب می آید. به عنوان مثال، مطابق با آمار اعلام شده از جانب IDC، اپل در سه ماهه سوم سال 2022 حدود 13.5 درصد سهم بازار «پی سی» را در اختیار داشته است.
به این ترتیب پردازنده های ARM برای اینکه بتوانند 30 درصد بازار PC را تا سال 2026 در اختیار بگیرند، باید استفاده از آنها در دستگاه های ویندوزی، مک و کروم بوک افزایش پیدا کند. چیپ های مبتنی بر ARM اپل حسابی جا افتاده اند و احتمالاً در سال های آتی نیز به پیشرفت خود ادامه می دهند. مسئله اصلی بر سر کامپیوترهای ویندوزی مبتنی بر ARM است.
ویندوز 11 و دیگر اقدامات اخیر مایکروسافت بر روی توسعه بازار پی سی های مبتنی بر ARM مؤثر بوده اند. به عنوان مثال در اولین پیش نمایش عمومی که از ویندوز 11 اعلام شد که این ویندوز تنها با مدل های خاصی از پردازنده های اینتل، AMD و ARM سازگاری دارد. تبلت پرچم دار مایکروسافت سرفیس پرو 9 اکنون در دو نسخه با پردازنده های اینتل و ARM در بازار توزیع شده است. چیزی که می تواند به توسعه بیشتر این بازار کمک کند، عرضه پردازنده های مبتنی بر Nuvia شرکت کوالکام است که اخیراً با نام «Oryon» معرفی شده اند.
در گزارش های اخیر آماده که چیپ های مبتنی بر Nuvia به شدت جلب توجه کرده اند و پیش بینی می شود با استقبال بالایی مواجه شوند. البته این پردازنده ها تا سال 2024 به بازار نمی آیند و فعلاً نمی توان به تأثیر آنها بر روی گسترش ARM تکیه کرد. در هر صورت خود را برای آینده ای پر از کامپیوترهای ARM آماده کنید!
منبع: windowscentral